Poimi viehepakkiin kesän tärpit kalastuksesta kiinnostuneille lapsille ja nuorille – Uusia opastajia kaivataan mukaan nuorisotoimintaan

 

Suomen Vapaa-ajankalastajat järjestävät kesällä lapsille ja nuorille monipuolista tekemistä erilaisista kalastustapahtumista leireihin. Myös uudet aikuiset opastajat ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

– Uusille vapaaehtoistoimijoille on aina kova tarve. He voivat itse olla luomassa uutta, tämän päivän ja oman näköistäänkin kalastuskulttuuria yhdessä nuorten kanssa. Perinteitä unohtamatta, mutta myös uudella twistillä, kannustaa Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) nuoriso- ja perhetoimikunnan puheenjohtaja Jukka Vetikko.

Tällä hetkellä järjestöllä on yhteensä 12 nuorten ja lasten kalastusohjaajaa ympäri maata. He toimivat kalastusseurojen nuorisotoiminnan tukena, järjestävät kerhotoimintaa ja erilaisia nuorten kalastustapahtumia sekä opastavat koululaisille kalastuksen saloja. Vapaaehtoistoimijoista on heille korvaamaton apu esimerkiksi tapahtumissa.

– Suurin tarve on saada leireille riittävästi veneitä kuljettajineen. Kuskeille korvataan matkakulut ja polttoaineet sekä tarjotaan ruuat, muuten tämä on talkootoimintaa. Lisäksi saa itsellekin hyvän mielen lasten onnistumisista ja ilosta sekä uusia ystäviä muista vetäjistä ympäri Suomea, Vetikko kertoo.

Kalastuskesän tärpit lapsille ja nuorille

Tänä kesänä SVK järjestää kalastuksesta kiinnostuneille lapsille, nuorille ja perheille tekemistä onkipäivistä leireihin ja kilpailuihin. Kalatalousasiantuntija Janne Tarkiainen kertoo, että lasten ja nuorten Fisuun-kalastussivustolla on tällä hetkellä noin 80 tulevaa tapahtumaa, ja luku todennäköisesti kasvaa koronarajoitusten purkujen myötä.

Kesän ykkösiksi Tarkiainen nostaa leiritoiminnan ja valtakunnallisen Fisuun fongaus -lajikalastuskilpailun. Kisa käynnistyi kesäkuun alussa ja jatkuu elokuun loppuun asti.

– Fongauksessa eli lajikalastuksessa on tarkoitus kalastaa mahdollisimman monta eri kalalajia. Tässä kilpailussa ei kalan koolla ole väliä, pienen pieni särki on yhtä arvokas kuin monen kilon hauki, Tarkiainen kertoo.

Kesäleirejä Vapaa-ajankalastajilla on yhteensä 11 ympäri maata. Niistä kolme on keskusjärjestön ja vapaa-ajankalastajapiirien yhdessä järjestämiä valtakunnallisia leirejä. Kesän ensimmäinen valtakunnallinen nuorten leiri pidetään Synsiön leirikeskuksessa Kangasniemellä 2.–4.7. ja toinen 6.–8.8. Hollolassa Upilan leirikeskuksessa. Valtakunnallista perheleiritoimintaa puolestaan järjestetään Kajaanissa Joutenlammen leirikeskuksessa 13.–15.8.2021. Leirien ohjelmassa on muun muassa monipuolista kalastusta sekä kalastusvälineiden askartelua ja mukavaa yhdessäoloa. Niihin voi ilmoittautua Fisuun-sivustolla.

– Leireillä nuorille syntyy myös hyviä kaverisuhteita, se on ollut tosi hienoa huomata tässä aikojen saatossa. Valtakunnallisilla leireillä nuoret tapaavat samanhenkistä porukkaa ympäri Suomea, ja leirin jälkeen he pystyvät somekanavilla pitämään helposti yhteyttä ja vaihtamaan kuulumisia. Ilmoittautuminen leirille kannattaa tehdä nopeasti, jottei jää ilman leiripaikkaa, Tarkiainen vinkkaa.

Harrastukseen voi tutustua myös esimerkiksi kalastuskouluissa sekä alle 18-vuotiaille maksuttomissa vapapäivissä, joissa järjestön kalakummit opastavat lapsia ja nuoria. Syksyllä jatkuvat jälleen nuorten kalastuskerhot, joissa askarrellaan kalastusvälineitä, tehdään kalastusretkiä ja tutustutaan eri kalastusmuotoihin ja kalalajeihin. Myös lasten vanhemmat ovat tervetulleita mukaan kerhoiltoihin ja retkille.

Nuorille on myös omia kalaseuroja, esimerkiksi Stadin Kalajunnut, Palatsi Fishing Team, Lahden seudun Nuoret Pyytäjät, Pornaisten nuorten Kalaseura ja Fisuun Tampere.

– Esimerkiksi Stadin Kalajunnuissa pidämme kerhoiltoja, joissa rakennellaan kalastusvälineitä. Käymme myös kalassa junnujen kanssa ja opetamme heille eri kalastusmuotoja. Opetamme heille myös saaliin käsittelyn, vapautettavat kalat hellästi irti ja nätisti takaisin veteen. Otettavat kalat lopetetaan heti eikä jätetä kitumaan. Meillä junnujen ikähaitari taitaa olla noin 5–18 vuotta, toki meillä on myös paljon aikuisjäseniä, Jukka Vetikko kertoo.

Tapahtumat järjestetään koronaturvallisesti ja paikalliset määräykset huomioiden. Lasten ja nuorten leireistä ja muista kalastustapahtumista ja -kilpailuista sekä SVK:n nuorisotoiminnasta voi lukea lisää osoitteessa www.fisuun.fi.

Lisätiedot:

Suomen Vapaa-ajankalastajat, kalatalousasiantuntija Janne Tarkiainen p. 044 547 9116, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Suomen Vapaa-ajankalastajat, tiedottaja Jaana Vetikko p. 050 525 7806, jaana.vetikko@vapaa-

ajankalastaja.fi

www.fisuun.fi

www.vapaa-ajankalastaja.fi
www.vapaa-ajankalastajalehti.fi
www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/
www.ottiopas.fi
www.facebook.com/vapaa.ajankalastajat/

Tietoa julkaisijasta:

 

Suomen Vapaa-ajankalastajat on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 480 seurassa toimii yhteensä noin 34 000 kalastuksen harrastajaa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaana Vetikko

tiedottaja
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö
Vanha talvitie 2-6 A 11, 00580 Helsinki

+358 50 525 7806

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

vapaa-ajankalastaja.fi
vapaa-ajankalastajalehti.fi

fisuun.fi

ottiopas.fi