Back to Top

Piirihallitus tiedottaa - kesäonki, koulutusta, seuraesite (5.2.2024)

Piiri hallituksessa käsiteltyä:

 

Kesän 2024 kesäongen järjestäjää ei vielä ole.

Tehtävästä kiinnostuneet seurat ilmoittautukaa mahdollisimman pian piirin kilpailutoimikunnalle /Ari Kortelahdelle Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

 

SVK järjestää erilaisia koulutuksia jäsenistölleen.

Käykää katsomassa sivulta https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/koulutus/ itselle sopivista koulutuksista.

Koulutukset tapahtuvat suurelta osin etäkoulutuksina ja ovat noin 1-2 tuntia kestäviä. Osaan läsnä koulutuksista on mahdollista osallistua myös etänä.

 

Perhomessut järjestetään 27.4.2024 Tampereella.

Piirin jäsenseurojen toivotaan tekevän esitteen toiminnastaan, seuraesitteitä jaettaisiin piirin osastolla vieraileville messuvieraille. 

Esitteen tekemiseen saa apua myös piiriltä.

 

KUTSU HÄMEEN PIIRIN PILKKIMESTARUUSKILPAILUIHIN 10.3.2024 (5.2.2024)

KUTSU HÄMEEN PIIRIN PILKKIMESTARUUSKILPAILUIHIN


Oriveden Onkijat ry kutsuu Hämeen piirin seurojen edustajat Orivedelle piirin
pilkkimestaruuskilpailuihin, jotka pidetään Längelmäveden Pappilanselällä
sunnuntaina, 10. maaliskuuta 2024.

Kilpailukeskuksena on Säynäniemen leirintäalue, osoite Säynäniementie 100.

Kilpailuaika klo 10- 14, siirtymät 45min/60 min.


Kilpailun sarjat ja osanottomaksut:


 nuoret 12, 15 ja 19 v., naiset, naisveteraanit 65 v, miehet, miesveteraanit 60 ja 70 v.
 nuorten joukkue 2 jäsentä kaikista nuorten sarjoista
 naisten joukkue 2 jäsentä naisten tai naisveteraanien sarjoista
 miesten joukkue 3 jäsentä miesten sarjasta
 miesveteraanien joukkue 3 jäsentä miesveteraanien sarjoista 60 tai 70


 osanottomaksut aikuisten sarjoissa 15 €
 naisten joukkuemaksu 10 €, miesten sarjoissa 15 €
 nuoret ilmaiseksi, sekä henkilökohtaiset sarjat että joukkueet
 osanottomaksut maksetaan käteisellä aamulla kilpailutoimistoon.


Ilmoittautumiset maanantaihin 4.3. mennessä osoitteella
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Jälki-ilmoittautumiset kilpailuaamuna toimistoon.


Tiedustelut Sirpa 0400635664.


Kilpailussa noudatetaan SM-pilkin sääntöjä, poikkeuksena muun muassa sarjajako ja
ennakkoharjoittelu on sallittu. Kalat on tapettava välittömästi.


Säynäniemessä toimii kahvio, josta on saatavana sekä suolaista että makeaa,
virvokkeita ym. ja ulkoa grillimakkaraa.


Tervetulotoivotuksin


Oriveden Onkijat ry

 

Kalastonhoitomaksun ikäraja muuttui (1.1.2024)

 

Kalastonhoitomaksu on kalastuksen perusmaksu, joka tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.


Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassa, toisinaan kalastaja tarvitsee lisäksi vesialueen omistajan luvan. Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia. Kalastonhoitomaksu perustuu kalastuslakiin

(linkki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20150379 ).

Lisätietoja saa sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja puhelimitse 020 69 2424.

 

Maksa kalastonhoitomaksu -linkki
(linkin voi osoittaa sivulle: www.kalastonhoitomaksu.fi  tai www.eraluvat.fi/kalastonhoitomaksu ) 
(linkin voi osoittaa myös suoraan verkkokauppaan, mutta tämä osoite voi muuttua päivitysten tai sivu uudistusten yhteydessä: https://verkkokauppa.eraluvat.fi/fi/kalastonhoitomaksu/)

Eläinten hyvinvointilaki muuttuu, ota nämä asiat huomioon (23.12.2023)

Kuva, joka sisältää kohteen clipart, Grafiikka, logo, muotoilu

Kuvaus luotu automaattisesti

Kaikille vapaa-ajankalastajille                                                                                                                                                                         12.12.2023

Eläinsuojelulain kokonaisuudistus valmistui viime keväänä, kun eduskunta hyväksyi esityksen uudeksi eläinten hyvinvointilaiksi. Vapaa-ajankalastajien kannalta merkittävimmät muutokset koskevat kalojen vapauttamisesta sekä saaliiksi saatujen ja syöttinä käytettävien kalojen ja rapujen lopettamisesta. Muutokset löytyvät kalastuslain 58 ja 58 a pykälistäLakimuutokset astuvat voimaan 1.1.2024.Saaliskalan lopetus

Vuoden 2024 alusta tulee saaliskalat lopettaa sitä mukaa, kun niitä nousee. Elävän kalan laittaminen kalapussiin tai jättäminen elävänä esimerkiksi jäälle tai maahan on vuoden 2024 alusta lähtien lain vastaista. Tämä tulee kaikkien kalastuksen harrastajien ja myös kilpailujen järjestäjien ottaa huomioon.Kalan säilyttäminen elävänä sumpussa tai muussa vastaavassa laitteessa tai tilassa on edelleen sallittua. Voit siis säilyttää esimerkiksi ahventa tilavassa vesiastiassa sen aikaa, kun ahvenparvi on alla ja kalaa sen kun nousee vain.Pykälän ensimmäisessä lauseessa kielletään myös elävän täkykalan käyttö. Jos siis harrastat esimerkiksi talvista täkyongintaa (ismete) tai syöttikoukkukalastusta, tulee syöttinä käyttää ainoastaan kuolleita kaloja.Kalan lopettamista voi lykätä, jos olosuhteet vaikeuttavat lopetusta. Lain perusteluissa mainitaan esimerkkeinä kova tuuli, merenkäynti tai muu vastaava ilmiö pyydysten kokemisen yhteydessä, joka edellyttää siirtymään suojaisemmalle vesialueelle ennen kalojen lopetusta. SVK tulkitsee tätä niin, että lopetusvelvollisuutta voidaan lykätä myös vapakalastuksessa, jos kala on saatu juuri kun ollaan esimerkiksi veneellä koskessa tai muussa vaarallisessa paikassa, kuten kovassa aallokossa. Turvallisuus on aina etusijalla.Saaliskalan vapautus

Pykälään 58:n tulee uusi momentti: ”Takaisin veteen laskettavaa kalaa on käsiteltävä mahdollisimman varoen. Jos takaisin veteen laskettava kala on selvästi vahingoittunut, kala on lopetettava ennen kuin se lasketaan veteen.”
Kalan vapauttaminen on siis edelleen sallittua, vaikka muunlaista ja väärää infoa näyttäisi siellä täällä liikkuvan. Lain perustelutekstistä löytyy tähän myös selkeyttävä osio: ”Jos takaisin veteen laskettava kala on selvästi niin vahingoittunut, että se tulee todennäköisesti menehtymään vapauttamisen jälkeen, tulisi kala lopettaa ennen takaisin veteen laskemista kalan tarpeettoman kärsimyksen vähentämiseksi. Selkeitä kalan todennäköiseen menehtymiseen johtavia vaurioita olisivat esimerkiksi suuri verenvuoto tai kalan liikkumattomuus sitä kosketettaessa.” Asia ei ole aivan yksiselitteinen, mutta jos kala jää esimerkiksi vatsapuoli ylöspäin kellumaan, on se selvästi vahingoittunut. Lisäksi tulee muistaa, että uhanalaisen tai pyyntimittojen vastaisen kalan ottaminen ei ole sallittua, vaikka se olisikin vahingoittunut.

Lue lisää: Eläinten hyvinvointilaki muuttuu, ota nämä asiat huomioon (23.12.2023)

Suomen Vapaa-ajankalastajat ja Katri Helena aloittavat yhteistyön – suunnittele perho tunteella perhokalastavalle artistille (29.11.2023)

Tiedote 29.11.2023
Julkaistavissa heti

 

Suomen Vapaa-ajankalastajat ja Katri Helena aloittavat yhteistyön
– suunnittele perho tunteella perhokalastavalle artistille

 

Kaikki tuntevat Katri Helenan ja hänen ikivihreät laulunsa, mutta hän on myös sydämensä perhokalastukselle menettänyt luontoihminen. Nyt Katri Helena ja Suomen Vapaa-ajankalastajat ovat löytäneet toisensa perhonsuunnittelukilpailun ja muun kalastuksellisen yhteistyön merkeissä.

 

Lue lisää: Suomen Vapaa-ajankalastajat ja Katri Helena aloittavat yhteistyön – suunnittele perho tunteella...

Julkilausuma 25.11.2023   Vapaa-ajankalastajat: Kotimaisen kalan käyttämisen perinteet säilyvät vahvan kalastusharrastuksen ansiosta (29.11.2023)

 

Julkilausuma 25.11.2023

 

Vapaa-ajankalastajat: Kotimaisen kalan käyttämisen perinteet säilyvät vahvan kalastusharrastuksen ansiosta

 

Suomalaisten syömästä kotimaisesta villikalasta 75 prosenttia on itse pyydettyä. Ilman vapaa-ajankalastuksen säilymistä suosittuna harrastuksena olisi syömämme kala nykyistäkin useammin peräisin ulkomailta ja todennäköisesti myös perinteiset kotimaisen kalan käyttötavat katoamassa. Suomen Vapaa-ajankalastajien syyskokous kiittää kaikkia kotimaisen kalan käyttämisen perinteitä ylläpitäviä vapaa-ajankalastajia sekä linjaa, että vapaa-ajankalastuksen merkitys osana Kotimaisen kalan edistämisohjelmaa on tunnistettava ja tunnustettava.

 

Luonnonvarakeskuksen tuoreen tiedon mukaan suomalaiset syövät vuodessa keskimäärin 4,36 kiloa kotimaista kalaa. Tästä on reilut kaksi kiloa vapaa-ajankalastettua, 1,6 kiloa viljeltyä kalaa ja loput kaupallisesti pyydettyä. Vaikka sekä syömämme kotimaisen kalan että itse pyydetyn kalan määrät ovat kasvussa, on kalan käyttöä mahdollista ja toivottavaa lisätä.

Lue lisää: Julkilausuma 25.11.2023   Vapaa-ajankalastajat: Kotimaisen kalan käyttämisen perinteet säilyvät...

Suomen Vapaa-ajankalastajien asiantuntija ennakoi hyviä pilkkikelejä lähiviikoiksi – jäällä liikkujan syytä kuitenkin välttää vaaranpaikkoja, kuten virtaisia ja syviä selkiä (29.11.2023)

TIEDOTE 23.11.2023

Julkaistavissa heti

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien asiantuntija ennakoi hyviä pilkkikelejä lähiviikoiksi – jäällä liikkujan syytä kuitenkin välttää vaaranpaikkoja, kuten virtaisia ja syviä selkiä

 

Tänä syksynä monet vesistöt varsin etelässäkin saivat jääpeitteen hyvissä ajoin, mikä houkutteli monet ulkoilijat avaamaan pilkki- tai retkiluistelukautensa jo lokakuussa. Valitettavasti myös ensimmäiset jäihin vajoamiset sattuivat näillä houkuttelevan kirkkailla ensijäillä, jotka ovat osin jo ennättäneet sulaa ilmojen lauhduttua uudestaan.

 

Lue lisää: Suomen Vapaa-ajankalastajien asiantuntija ennakoi hyviä pilkkikelejä lähiviikoiksi – jäällä...

Kutsu: Hämeen piirin syyskokous ja neuvottelupäivä 17.11.-18.11.2023 (3.11.2023)

 

KUTSUT SYYSKOKOUKSEEN JA NEUVOTTELUPÄIVÄÄN 18.11.23

KUTSUMME JÄSENYHDISTYKSIEMME EDUSTAJAT
HÄMEEN VAPAA-AJANKALASTAJAPIIRI RY:N SYYSKOKOUKSEEN

18.11.2023 KLO 11.30

VARALAN URHEILUOPISTO, VARALANKATU 36, TAMPERE
KOKOUKSESSA KÄSITELLÄÄN SÄÄNTÖMÄÄRÄISET ASIAT

TERVETULOA !

Hämeen Vapaa-ajankalastajapiirin hallitus

 

 

Kalakummitilaisuus, neuvottelupäivät ja syyskokous 17.-18.11.2023

Hämeen piiri kutsuu jäseniänsä sekä jäsenyhdistystensä edustajia kalakummitilaisuuteen (kaikki mukaan, ja eritysesti nuorisotoimintaa tehneet henkilöt), piirin neuvottelupäiville sekä syyskokoukseen.


Tapahtuma järjestetään Tampereella Varalan Urheiluopistolla pe 17. -la 18.11.2023 oheisen ohjelman mukaisesti.

Tilaisuus on suunnattu erityisesti kalastusseurojen aktiivitoimijoille, kalakummeille sekä kalatalousalue-edustajille. Ohjelmassa on pienimuotoista koulutusta, asiaa piirin ja keskusjärjestön toiminnasta, hyvää ruokaa, saunomista sekä vapaata seurustelua.

Piiri tarjoaa jäsenilleen ohjelman, majoituksen sekä ruokailut (2 edustajaa/seura + lisähenkilöt omakustannehinnoin). Kalaseurojen toivotaan välittävän tietoa koulutuksesta jäsenistölle, jotta kaikki kiinnostuneet saataisiin mukaan.

Majoitus 2 hengen huoneissa. Lisätietoa koulutuspaikasta sekä yhteystiedot löytyvät netistä: http://www.varala.fi/

Saunailtaan ja neuvottelupäivään mahtuu 30 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Varaa paikkasi ajoissa!

Ilmoittautuminen:
Piirin sihteeri Jari Jamalaiselle mielellään sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. (puh. 0400 778 920) Ilmoittautumiset perjantaihin 10.11. mennessä!

Ilmoitathan ruoka-allergioista ilmoittautumisen yhteydessä tai osallistumisesta tapahtumaan vain toisena päivänä. Mainitkaa myös, tarvitsetteko majoitusta!

Lisätiedustelut Janne Rautanen, p. 0400-946968, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ohjelma (muutokset mahdollisia)


Perjantai 17.11. Hirsisaunan saunatupa (alustava)


18:00- Saapuminen ja majoittuminen (päärakennus / vastaanotto)

19:00 Tilaisuuden avaus, piirin puheenjohtaja Jouko Lepistö

19:10 - Kuulumisia kalakummi- ja nuorisotoiminnasta, kalastusohjaaja Samu Pirinen, Suomen Vapaa-ajankalastajat

20:00 Iltaruoka, sauna sekä kalajuttuja

 

Lauantai 18.11. Villa / Sali


8:00 Aamupala (ravintola)

9:00 Tilaisuuden avaus, piirin pj. Jouko Lepistö

9:10 Hämeen piirin ajankohtaiset asiat ja tulevat tapahtumat, Jouko Lepistö

Kalastusta hyvässä seurassa, kalastusohjaaja Samu Pirinen, SVK 

Kalastus muutoksessa - lainsäädäntökatsaus (kalojen ilmoitusvelvollisuus, kalastuslaki ja eläinten hyvinvointilaki) kalatalousasiantuntija Janne Rautanen, SVK

Seurojen kuulumisia ja vapaata toiminnan ideointia, osallistujat


11:00 Piirin syyskokouksen valtakirjojen tarkastus

11:30 Piirin syyskokous

12.00 – 13.00 Lounas


Jakelu: Hämeen piirin jäsenyhdistykset, kalastusalue-edustajat, piirin hallitus.


Tervetuloa! Hämeen vapaa-ajankalastajapiirin hallitus

 

.Tiedoksi SVKn jäsenille: Omakala-sovellukseen SVK:n jäseniä kiinnostavia ominaisuuksia (21.7.2023)

Omakala-sovellukseen SVK:n jäseniä kiinnostavia ominaisuuksia

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) yhteistyön myötä Omakala sovelluksen kehitystyössä on tavoiteltu synergiaetuja, jotka hyödyttävät nimenomaan SVK:n rekisteröityjä jäseniä.

Meritaimenen syyskalastussesonkiin mennessä tavoitteena on mahdollistaa kirjautuminen Omakalaan suoraan SVK:n tunnuksilla.

SVK:n jäsenet voivat jo nyt käyttää Omakala-sovellusta ja sen kalastuspäiväkirjaa käyttäjärekisteröinnin ja kirjautumisen kautta, mitä uusi ominaisuus tulee sujuvoittamaan. SVK:n jäsenten kalastuspäiväkirjaan jo tallentamat tiedot säilyvät uuden kirjautumisvaihtoehdon käyttöönoton yhteydessä.

Muista tulevista uusista ominaisuuksista tiedotetaan erikseen myöhemmin.

Omakala on ilmainen sovellus ja se on ladattavissa Google Play ja Apple App Store -sovelluskaupoista.

Luke on kehittänyt Omakala-sovelluksen vapaa-ajankalastukseen liittyvään tiedonkeruuseen. Sovellukseen tallennettua tietoa käytetään tutkimuksessa, kalakantojen kestävän käytön suunnittelussa sekä päätöksenteon tukena. Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut Omakala-sovelluksen kehittämistä.

Lisätietoa omakala.fi

Saat ajankohtaista tietoa Omakalasta seuraamalla Omakalaa Facebookissa: https://www.facebook.com/omakalapalvelu/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaana Vetikko

tiedottaja

päätoimittaja, Vapaa-ajan Kalastaja


Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö
Vanha talvitie 2-6 A 11, 00580 Helsinki

+358 50 525 7806

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

vapaa-ajankalastaja.fi
vapaa-ajankalastajalehti.fi

Kuva, joka sisältää kohteen teksti

Kuvaus luotu automaattisesti

 

Alakategoriat

Sivu 1 / 3